BILINGVÁLNE ŠTÚDIUM

14.02.2005 Celý región

Bilingválne gymnáziá sa tešia veľkej obľube. Práve v týchto dňoch sa o nich hovorí čoraz častejšie. Štúdium na tomto type školy je dosť náročné, určené je pr...
Bilingválne gymnáziá sa tešia veľkej obľube. Práve v týchto dňoch sa o nich hovorí čoraz častejšie. Štúdium na tomto type školy je dosť náročné, určené je pre žiakov 8. aj 9. ročníka ZŠ. Ôsmaci a deviataci na základných školách, ktorí majú záujem o päťročné štúdium na bilingválnej strednej škole, musia podať prihlášky riaditeľovi základnej školy najneskôr do 15. februára.

Tieto školy totiž vyžadujú od uchádzačov overenie talentu, konkrétne– schopnosti žiakov študovať cudzí jazyk a študovať aj iné predmety v cudzom jazyku.
O bilingválne školy na Slovensku je každoročne vysoký záujem. Možno ešte neviete, že aj v našom meste máme takúto školu – Súkromné gymnázium so sídlom na Solivarskej ulici č.28. Počas jej sedemročnej existencie sa táto škola dokázala presadiť svojou kvalitou nielen v našom regióne, ale aj v rámci Slovenska. Tak ako mnohé iné školy poskytujúce bilingválne vzdelávanie /Bilingválne slovensko-anglické gymnázium v Sučanoch, Gymnázium Juraja Hronca v Bratislave, .. / aj toto gymnázium, každoročne, opakovane eviduje vysoký počet prihlásených.
Znalosť cudzieho jazyka u mladých ľudí sa už nestáva len samozrejmosťou, ale aj nutnosťou.
Zvládnuť komunikáciu na požadovanej úrovni znamená pre každého mladého človeka jednoduchší a ľahší vstup najmä na zahraničné univerzity, ľahšie etablovanie sa na trhu práce, väčšie možnosti prístupu k informáciám. Bilingválne školy a bilingválne sekcie sú známe svojou kvalitou. Študenti končia nielen maturitou z cudzieho jazyka, ale aj štátnou jazykovou skúškou. Bilingválne stredné školy sa odlišujú študijnými programami, jazykovým zameraním aj požiadavkami na žiaka. Mnohé pri prijímacích pohovoroch ani nevyžadujú znalosť cudzieho jazyka, uchádzači sa musia podrobiť len talentovým skúškam a psychologickým testom. Ako je to na Súkromnom gymnáziu sme sa opýtali PhDr. Adriany Šindleryovej – zriaďovateľky školy.
„ Záujemcovia o štúdium v Bilingválnej slovensko-anglickej sekcii musia preukázať jazykovú znalosť. Testujeme vedomosti žiakov v anglickom jazyku z učiva ZŠ. Každý žiak má možnosť dať si u nás otestovať svoje vedomosti - každý utorok a stredu o 14,00 hod. - ešte pred podaním prihlášky na štúdium. Túto službu poskytuje škola verejnosti bezplatne. Percentuálny výsledok testu objektívne zhodnotí skutočné vedomosti žiaka. “
„ Možnosť nechať sa otestovať doposiaľ využilo už viac ako sto žiakov ZŠ. Výsledky testov sú rôzne, niektorí žiaci boli mimoriadne úspešní, iní menej. Mnohí boli po teste zaskočení, iní prekvapení. Test však objektívne zhodnotil ich vedomosti, rozhodnutie je už len na nich“ – dopå ňa informácie Mgr. Jaroslav Valaštiak, riaditeľ školy. Štúdium je náročné, vyžaduje si čas, trpezlivosť a úsilie. Kritériá prijímacieho konania pre školský rok 2005/2006 sú zverejnené na výveske školy aj na internete www.sgpo.sk.
Keďže sa jedná o súkromnú školu, zaujímali nás aj poplatky spojené so štúdiom. Rok na
tejto strednej škole stojí šestnásťtisíc korún. Zápisné na celé štúdium je desaťtisíc korún. Škola
vyberá manipulačný poplatok 350 korún pri prijímacích skúškach. Porovnávali sme to s inými školami tohto typu a zistili sme, že v Bratislave aj v Žiline sú poplatky raz tak vysoké. V Sučanoch
za štúdium síce neplatíte, ale keď zaplatíte náklady na cestovné a ubytovanie, stojí to približne
rovnako.
Zaujímala nás aj vybavenosť školy. Škola má dostatok učebných pomôcok, moderné vy-
bavenie, knižnicu aj internetový klub. Ponúka v netradičnej forme nadštandardné vzdelávanie.
V škole pôsobia kvalifikovaní pedagógovia, zahraniční lektori aj psychológ. Všetci sa snažia, aby škola obstála v konkurenčnom prostredí.
Študenti dosahujú vynikajúce výsledky, vzorne reprezentujú školu v súťažiach, získali
pekné umiestnenia v rámci Slovenska. Na celoeurópskom podujatí EUROKIDS CAMP /Viedeň-2003, Mataró-2004/ v silnej konkurencii družstiev z 22 zúčastnených štátov svojimi vedomosťami o EÚ, prezentáciou vlastnej krajiny, ale aj komunikáciou v anglickom a nemeckom jazyku získali opakovane prvé miesto. Tomáš Kiseľák v rámci UWC programu MŠ SR získal dvojročný štipendijný pobyt v Nórsku, viacerí študenti sú na zahraničných stážach. Škola dlhodobo úzko spolupracuje s Prešovskou univerzitou, celý projekt bilingválneho vzdelávania zastrešuje Katedra anglistiky a amerkanistiky Filozofickej fakulty PU.
Len nedávno sa študenti bilingválnej sekcie svojim vystúpením reprezentatívne prezentovali
na netradičnej stužkovej slávnosti. Za účasti pozvaných hostí z MŠ SR, Prešovskej univerzity a vedenia školy im boli v hoteli Dukla v prítomnosti rodičov slávnostne odovzdané zelené stužky.
Všetci sú presvedčení, že očakávaná skúška dospelosti im otvorí nielen bránu dospelosti, ale aj brány vytúžených univerzít. Úspešnosť prijatia absolventov Súkromného gymnázia na VŠ je viac ako 90 percentná.
 

Vyberte región